Breng de luchtvochtigheid van je woning in balans

Wat is de ideale luchtvochtigheid in een woning?

De vochtigheid van de lucht in je woning is één van die factoren die bijdragen aan een aangenaam wooncomfort. Vaak wordt het belang van luchtvochtigheid echter onderschat en dat zorgt ervoor dat mensen ook vaak de verkeerde beslissingen maken als het gaat om ventilatie en andere belangrijke factoren.

Kampt je woning met een te lage of te hoge luchtvochtigheid? Geen zorgen, er zijn heel wat dingen die je zelf kunt doen om dat probleem op te lossen. Hieronder enkele goede tips:

1. Zorg voor een goede ventilatie

Een goede ventilatie is een must voor je woning, zeker als je vochtproblemen hebt. Elke dag een kwartiertje laten ventileren door de ramen open te zetten, kan al een groot verschil maken!

2. Gebruik de afzuigkap als je kook

Tijdens het koken komt er veel damp vrij, dat voor vochtproblemen kan zorgen als het blijft hangen in de keuken. Gebruik dus altijd de afzuigkap voor een goede afvoer van kooklucht.

3. Maak muren en glazen in de badkamer droog

Na een douche of bad is de kans dat vocht voor langdurige problemen zorgt, relatief groot. Zeker als de ventilatie van de badkamer op zich al niet goed is. Trek daarom de muren en glazen van bad en douche snel even droog met een kleine raamtrekker.

Hoe breng je de luchtvochtigheid van je woning in balans?

4. Laat als het kan je was buiten drogen

Ten slotte kan het een goed idee zijn om je was buiten te laten drogen. Binnen geeft natte kledij immers zijn vocht af aan de omgeving, waardoor de luchtvochtigheid van de woning zelf hoger wordt.

Een hoge of lage luchtvochtigheid in huis hoeft geen obstakel te zijn voor een optimaal wooncomfort. Gebruik bovenstaande tips om je woning aangenamer, gezonder én duurzamer te maken!