Hanglamp kopen? Hier moet je op letten

Het kiezen van goede verlichting in huis is geen gemakkelijke taak. Uiteraard moet een lamp voldoende licht geven op de plaats waar je licht wil hebben. Er zijn echter nog veel andere aspecten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen en het design van de lamp. Ook de keuze van de lichtbron speelt een grote rol: welk vermogen, welke kleurtemperatuur, hoe energiezuinig is de lamp?

 Hanglampen bieden het voordeel dat ze een grote oppervlakte goed kunnen verlichten, in zeer veel stijlen verkrijgbaar zijn en bovendien uitgerust kunnen worden met energiebesparende ledlampen. We bespreken hier enkele zaken waarmee je rekening moet houden bij de keuze van een geschikte hanglamp.

Verschillende soorten verlichting

Kies een hanglamp in functie van de ruimte en het soort verlichting dat je wenst. Basisverlichting heb je in elke ruimte nodig, of het nu gaat over een woonkamer, een badkamer, een slaapkamer of welke kamer dan ook. De basisverlichting moet er simpelweg voor zorgen dat je op elke plaats in je huis voldoende licht hebt.

 Bij sfeerverlichting ga je specifieke delen of voorwerpen van een ruimte extra aanlichten, bijvoorbeeld een portret. Dit doe je om een gewenste sfeer te creëren. Functionele verlichting gebruik je om bepaalde oppervlakken sterk te belichten, zodat je zeker voldoende licht hebt voor een activiteit.

Een goed voorbeeld van functionele verlichting is het licht boven het aanrecht in de keuken. Voor al deze soorten verlichting bestaan er hanglampen, die echter verschillen in afmetingen, design, type lichtbron en manier van ophangen.

De keuze van de lichtbron

Wat de lichtbron zelf betreft, zijn er twee parameters erg belangrijk: de hoeveelheid licht of lichtstroom (uitgedrukt in lumen) en de kleurtemperatuur (uitgedrukt in kelvin). Voor basisverlichting kies je uiteraard een bron die voldoende licht geeft om de ruimte volledig te verlichten. Voor gezellige sfeerverlichting is een lichtbron met een wat lagere lichtstroom voldoende.

Een hanglamp voor sfeerverlichting is vaak dimbaar, zodat de hoeveelheid licht naar wens geregeld kan worden. Functionele verlichting boven een werktafel of een keukenblad vraagt dan weer een lamptype dat vrij veel licht kan uitstralen. De kleurtemperatuur van de lamp geeft aan wat de overwegende lichtkleur is en of het licht een ’warme’ of ’koude’ uitstraling heeft. Een lichtbron met een lage kleurtemperatuur (minder dan 3300 kelvin) geeft ’warm’ wit licht, waarin vooral de oranjegele kleur overheerst,

Een lamp met een kleurtemperatuur van meer dan 5300 kelvin geeft ’koud’ wit licht waarin vooral de blauwe kleur sterk vertegenwoordigd is. Voor een hanglamp die een warme, gezellige sfeer moet creëren, kies je dus een lichtbron met een lage kleurtemperatuur,

Hanglamp kopen

Energiezuinige hanglampen

Wie geen torenhoge energiefactuur in de bus wil en oog heeft voor het milieu, kiest voor hanglampen met een zuinige lichtbron. Tegenwoordig nemen ledlampen met een laag vermogen de plaats in van energieverslindende gloeilampen en halogeenlampen.

Ledlampen stralen ook bij lage vermogens veel licht uit en hebben dus een bijzonder hoog rendement. Bovendien gaat een ledlamp veel langer mee dan een halogeenlamp of een gasontladingslamp.

 Lichtbronnen met leds worden tegenwoordig geproduceerd in dezelfde vorm en afmetingen als de vroegere gloeilampen en zijn verkrijgbaar met diverse kleurtemperaturen. Ledlampen zijn duurder bij aankoop, maar de meerprijs is snel terugverdiend dankzij het lagere energieverbruik en de langere levensduur.

Verschillende soorten, stijlen en maten

Heb jij je favoriete hanglamp al in gedachte? Er is voldoende keus op het internet: van fraaie houten hanglampen tot robuuste, industriële hanglampen die impact maken op iedereen die ze ziet: er zijn keuzemogelijkheden genoeg! Bekijk snel het ruime assortiment hanglampen van onze partners.