Tips om je tuin zomerklaar te maken!

Wil jij deze zomer lekker in je eigen tuin doorbrengen en genieten van het lekkere weer? Een heerlijk vooruitzicht, maar dan is het wel verstandig om nu alvast te beginnen met de tuin klaar te maken voor de zomer. Geen zorgen; hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt om alles ruim op tijd klaar te hebben en deze zomer te genieten in je eigen achtertuin!

Maak een plan voordat je begint!

Begin niet zomaar te slepen en te spitten wanneer je nog niet weet wat het eigenlijke idee is. Wanneer je eerst de tijd neemt om een plan te maken, bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Pak gerust eens potlood en papier en teken je ideeën uit door te beginnen met de tuin die je hebt en wat je écht wilt. Heb je het idee eenmaal helemaal rond, dan is het de tijd om de mouwen op te stropen en het gereedschap bij elkaar te zoeken.

Haal eerst de winter uit de tuin

Tijdens de herfst en winter sterft veel af in je tuin. Het meeste vind je nu al niet meer terug, maar de kans is groot dat je nog wel bladeren en takken in je tuin hebt liggen. Door dit alles eerst uit de tuin te halen, heb je de ruimte om straks makkelijker aan het werk te gaan. Vaak merk je tijdens het opruimen dat de plannen bij de eerste stap wat aangepast worden. Dat mag; het is een planning, niet een ijzeren wet waar je je aan moet houden.

Maak je tuin zomerklaar

Bereid de aarde vast voor door om te spitten

Onkruid groeit heel het jaar gewoon door. Daarnaast is de kans groot dat er nog resten van planten in de tuin staan, die eigenlijk echt niet terug hoeven te komen. Je kunt nu al beginnen met de aarde voor te bereiden in het gedeelte van de tuin waar de planten moeten komen. Pak een steekschop en spit de aarde minstens eenmaal om. Op die manier is het dode materiaal weggewerkt en heeft het onkruid voorlopig geen schijn van kans. Vanaf dit punt kun je zelf nieuwe planten in de grond zetten op het moment dat je dat zelf wilt.

Tip; wil je groenten gaan verbouwen in je tuin? Spit dan minstens twee schopsteken diep. Dit zorgt er enerzijds voor dat onkruid écht ver weg zit en anderzijds is de grond los genoeg voor je groenten om echt diep in de grond te kunnen groeien.

Een prettige plek om te zitten mag niet ontbreken!

Iets dat je echt niet mag vergeten, is een plek klaar te maken in de tuin om zelf lekker te kunnen zitten. Denk hierbij in ieder geval aan goede tegels (ook geschikt voor blote voeten) en schaduw om uit de zon te kunnen zitten op echt hete dagen. Een zweefparasol is tegenwoordig een zeer populaire optie. Schaf je daarnaast alvast een goede barbecue aan en een fraaie tuintafel en genoeg stoelen zodat iedereen kan zitten, dan heb jij jouw tuin alvast klaar voor de zomer!