Tips voor het gras maaien van je gazon

Wie droomt er niet van een prachtig gazon? Gelukkig kun je dit zelf (grotendeels) mogelijk maken. Wanneer je het gras bijvoorbeeld op de juiste manier maait, heb je binnen korte tijd een mooie, strakke, groene grasmat waarmee het grootste gedeelte van je gazon direct geregeld is. Geen idee hoe je moet beginnen? Geen zorgen; wij zorgen ervoor dat je alles weet voordat je met je maaier aan de slag gaat!

Wanneer kun je grasmaaien?

’s Morgensvroeg het gras maaien lijkt ideaal, zeker in de zomermaanden, maar dit is niet goed voor het gras. Grasmaaien doe je het beste wanneer het gras helemaal droog is en wanneer het zo rond de 15 graden is buiten. Hoe vaak je het gras moet maaien is afhankelijk van het gras zelf en de temperatuur; doorgaans raden we aan om in de lente en herfst minimaal eenmaal per week te maaien om het gazon in optimale conditie te houden.

Welke grasmaaier heb jij eigenlijk nodig?

Er zijn veel verschillende soorten maaiers. De juiste grasmaaier kiezen voor jouw gazon is een goede start om het gazon goed te onderhouden. Een handmaaier is bijvoorbeeld alleen geschikt voor zeer kleine grasmatten, waar een standaardgrasmaaier perfect is voor de gemiddelde tuin met een oppervlakte tot zo’n 100 vierkante meter. Heb je een veel groter gazon, dan is een zitmaaier de beste optie. Voor alle genoemde maaiers geldt dat het maaien met scherpe messen altijd het beste resultaat geeft. Maai je met botte messen, dan kneust het gras of wordt het platgeslagen tijdens het maaien, wat beide niet ideaal is voor je gazon.

Je kunt ook kiezen voor een robotmaaier, ook wel robotgrasmaaier genoemd. Deze zijn wat prijzig in aanschaf, maar zorgen wel voor een optimaal onderhouden gazon dat er altijd erg strak bij ligt. Het mooiste aan dit alles is dat je er zelf niets aan hoeft te doen!

Ongeacht welke grasmaaier je kiest; onderhoud aan de maaier is een belangrijk onderdeel van grasmaaien. Het is verstandig om dit in alle rust in de wintermaanden te doen. Kun je dit niet of wil je het onderhoud liever uitbesteden, dan zijn er tal van specialisten die dit graag tegen een (kleine) vergoeding voor je regelen.

De banen in het gazon; een belangrijke factor voor het oog!

Wil je dat het gazon er optimaal bij ligt, maai dan in een bepaald patroon. In de meeste gevallen betekent dit maaien in rechte banen van voor naar achter, of van links naar rechts. Loop je kriskras met je maaier over je gazon tijdens het maaien, dan zorgt dit voor een gazon dat eruitziet als een chaos, ondanks het feit dat het gras technisch gezien prima op lengte is.

Wat is de ideale hoogte voor het grasmaaien?

De meningen over de ideale graslengte lopen uiteen, maar voor een gemiddelde grasmat wordt 3 tot 4 centimeter hoogte aangeraden. Spelen er vaak kinderen op het gazon, dan is 4 tot 5 centimeter een prima lengte.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet meer dan een derde van de totale lengte van het gras eraf maait. Dit heeft te maken met de groeikracht en kan (helaas) betekenen dat je een keer extra moet maaien om het gazongras op de ideale lengte te krijgen.

Vergeet de graskanten niet voor de beste look

Aan de rand van het gazon gaat het gras over naar een terras, stoep of bijvoorbeeld een bloementuin. Wil je het écht goed doen, dan moet je hier ook mee aan het werk. Je kunt de graskanten knippen met een scherpe schaar langs de stoep, of afsteken wanneer het gazon aan de tuin grenst. Het is wat werk, maar het zorgt er wel voor dat het gazon er helemaal perfect bij komt te liggen.